Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprasza na cykl wykładów:
Olej palmowy - fakty i mity
Dzień Bez Oleju Palmowego w tym roku obchodzony jest w Polsce po raz trzeci. Święto zostało zainicjowane w 2016 roku przez czeską organizacje „Koalice proti palmovému oleji". Obecnie nabrało ono charakteru międzynarodowego obchodzone jest w: Republice Czeskiej, Polsce, Słowacji, Holandii i w Portugalii.
W ramach obchodów 1 lutego - Międzynarodowego Dnia Bez Oleju Palmowego Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprasza na:
cykl wykładów: Olej palmowy - fakty i mity
1 lutego z okazji Międzynarodowego Dnia bez oleju palmowego w telewizji WTK w audycji Poranek WTK przedstawiono informacje o Projekcie "Nie jem palmowego-chronię orangutany". Akcja prowadzona jest od 2017 r. przez Wydział Leśny oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
link do audycji: https://wtkplay.pl/video-id-36921-olej_palmowy_w_polskich_produktach
Dzień bez oleju palmowego w tym roku obchodzony jest w Polsce po raz drugi. Święto zostało zainicjowane w 2016 roku przez czeską organizacje „Koalice proti palmovému oleji. Obecnie nabrało ono charakteru międzynarodowego obchodzone jest, poza Republiką Czeską, Polską, również na Słowacji , Holandii i w Portugalii.
Wydział Leśny oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zapraszają do konkursu „Zrób mema z orangutanem - wygraj smartfona!”.
Cel konkursu: promowanie akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”, a w szczególności popularyzacja wiedzy na temat negatywnych skutków upraw plantacji plamy olejowej na lasy tropikalne oraz zachęcanie do ograniczenia spożycia produktów zawierających tłuszcz palmowy.
Prowadzona no ogromną skalę produkcja oleju palmowego związana jest z różnymi problemami. Ekspansja plantacji powoduje wycinanie wielkich połaci lasów, przekształcanie mokradeł i gruntów ornych, wzrost emisji dwutlenku węgla, podniesienie ryzyka pożarów i powodzi. Ścieki powstające przy produkcji oleju powodują eutrofizację i zakwaszanie, zawierają związki toksyczne które zanieczyszczają ekosystemy wodne i lądowe oraz uwalniają gazy cieplarniane.
W dniu 17 stycznia 2017 r. w Poznaniu prof. dr hab. Piotr Łakomy Dziekan Wydziału Leśnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i dr hab. Bożena Danyluk Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podpisali porozumienie określające zasady współpracy w prowadzeniu akcji promocyjno-informacyjnej „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Koordynatorami akcji zostali: dr hab. Małgorzata Woźniewicz z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz dr inż. Andrzej Węgiel z Wydziału Leśnego.