Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zespół prof. UPP dr hab. Kingi Stuper-Szablewskiej zaangażowany w 6 projektach z działania „Współpraca” | Wydział Leśny i Technologii Drewna

Zespół prof. UPP dr hab. Kingi Stuper-Szablewskiej zaangażowany w 6 projektach z działania „Współpraca”

Od stycznia 2023 r Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu realizuje 17 projektów w ramach działania „Współpraca” po naborze PROW (Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa).

Miło nam poinformować, że wśród tych projektów, w sześciu zaangażowany jest Zespół prof. UPP dr hab. Kingi Stuper-Szablewskiej z Katedry Chemii Wydziału Leśnego i Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jeden z sześciu realizowanych projektów dotyczy wykorzystaniu żołędzi w diecie człowieka: „Opracowanie sposobu wytwarzania innowacyjnych gąszczy warzywno-owocowych z wykorzystaniem odgoryczonej masy orzechów dębu charakteryzującej się działaniem stabilizującym strukturę jako nowy kierunek zagospodarowania leśnych zasobów naturalnych”, grupa operacyjna Orzech Dębu, którego kierownikiem jest dr hab. Róża Biegańska-Marecik z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

Pozostałe projekty to:

Wieprzowina Kobe

Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega3 i kwercetynę z cebuli odpadowej

Kierownik: prof. UPP dr hab. Krystyna Szymandera-Buszka

 

WegeMIXtura

Nowa technologia porcjonowania warzywnych produktów mrożonych typu "Ready to cook" jako element strategii bezodpadowego zagospodarowania płodów rolnych

Kierownik: prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

 

Groszek Premium

Opracowanie innowacji linii technologicznej mrożonego groszku o podwyższonej jakości i bezpieczeństwie

Kierownik: dr inż. Tomasz Szablewski

 

VeBeer

Zagospodarowanie pozaasortymentowych warzyw w produkcji funkcjonalnych nisko- i bezalkoholowych napojów piwnych oraz dodatków spożywczych (modyfikatorów smaku i zapachu) na bazie wytłoczyn warzywnych będących produktem ubocznym w procesie wytwarzania tychże napojów

Kierownik: dr hab. Barbara Stachowiak

 

Hordeum Instant

Wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez promocję i optymalizację upraw czarnego jęczmienia ze wskazaniem możliwości jego wykorzystania w produkcji innowacyjnych produktów zbożowych typu instant

Kierownik: prof. UPP dr hab. Renata Cegielska-Radziejewska