Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Dyskusja o wylesianiu planety | Wydział Leśny i Technologii Drewna

Dyskusja o wylesianiu planety

23 czerwca 2022 r na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbyła się konferencja pt. „Jaki mamy wpływ na wylesianie planety?”. Konferencja odbyła się w formie hybrydowej (stacjonarnie oraz online) i zgromadziła blisko 100 uczestników.  W czasie wydarzenia omówiono problematykę wylesiania lasów tropikalnych z uwzględnieniem różnych perspektyw takich jak: prawna, klimatyczna i konsumencka. Punktem wyjścia do dyskusji był projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów.

Omówiono główne przyczyny wylesiania na ziemi, takie jak wołowina, soja, olej palmowy. Konferencje otworzył prof. dr hab. Piotr Łakomy Dziekan Wydziału Leśnego i Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Moderatorem konferencji była dziennikarka Justyna Golonko.

– Unia Europejska jest znaczącym konsumentem towarów mających bezpośredni wpływ na wylesienie. Ich Konsumpcja w UE odpowiada za 16% wylesiania lasów tropikalnych. To ogromna skala, zważywszy na fakt, iż obywatelki i obywatele państw członkowskich stanowią 6% globalnej populacji. Dlatego potrzebujemy ambitnego prawa, które powstrzyma udział krajów wspólnoty w wycince bezcennych lasów deszczowych. W państwach UE nie może być miejsca dla produktów, których wytwarzanie przyczynia się do wylesiania a tym samym pogłębiania kryzysów klimatycznego oraz utraty różnorodności biologicznej. Los lasów to los ludzi – zaznaczyła Maria Staniszewska, prezeska Polskiego Klubu Ekologicznego.

 

– Produkcja oleju palmowego bardzo negatywnie oddziałuje na środowisko naturalne. Ekspansja plantacji palmy olejowej powoduje wycinanie wielkich połaci lasów, przekształcanie mokradeł, wzrost emisji dwutlenku węgla, zwiększenie ryzyka pożarów i powodzi. Największym problemem jest etap zakładania nowych plantacji, co najczęściej odbywa się kosztem lasów deszczowych i mokradeł. W największym stopniu dotyczy to regionu Azji Południowo-Wschodniej - Malezja i Indonezja są światowymi liderami w produkcji tego surowca, razem zaspokajając około 85% globalnego zapotrzebowania – tłumaczył prof. Andrzej Węgiel z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

– Większość z nas - konsumentów nie zadaje sobie pytań o sposób wytwarzania, pochodzenie i drogę jaką przebyły produkty, które lądują na naszym talerzu. A często ta droga rozpoczyna się na drugim końcu świata. Złożona sieć globalnych powiązań nabiera szczególnego znaczenia w przypadku społeczeństw krajów rozwiniętych, których funkcjonowanie obarczone jest dużymi kosztami środowiskowymi i opiera się na zasobach pochodzących z innych części świata. W rezultacie wiele skutków środowiskowych związanych na przykład z europejską produkcją i konsumpcją uwidacznia się w regionach poza Europą, choć sami ich bezpośrednio nie dostrzegamy, a nawet nie zdajemy sobie z nich sprawy. Jednym z najpoważniejszych tego rodzaju skutków jest niszczenie lasów tropikalnych oraz innych współwystępujących z nimi unikatowych ekosystemów – dodał dr Tomasz Figarski, Stowarzyszenie Przyrodników Ostoja.

– Najnowszy raport IPCC nie wyklucza, że wraz z postępującą zmianą klimatu ekosystemy leśne zaczną zamierać. Tymczasem lasy są jednym z największych lądowych zbiorników węgla w biosferze, a jednocześnie stanowią silny pochłaniacz dwutlenku węgla z atmosfery. Innymi słowy, lasy, poprzez swoją zdolność do pochłaniania CO2 mogą być skutecznym narzędziem do usuwania tego gazu z atmosfery oraz elementem środowiska pozwalającym na adaptację do nowych warunków klimatycznych. Ich istnienie i dobra kondycja, która w dużej mierze zależy od warunków klimatycznych, mają szczególne znaczenie dla mitygacji, czyli łagodzenia zmiany klimatu – zaznacza prof. Bogdan Chojnicki z Wydziału Inżynierii Środowiska i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ekspert Koalicji Klimatycznej.

- Aby zapobiec wycince lasów tropikalnych, należy przede wszystkim ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych, zawierających olej palmowy. Produkty przetworzone również negatywnie wpływają na zdrowie. Posiadają one wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) oraz cukrów prostych, a z kolei niską zawartość błonnika pokarmowego. Jako źródło tłuszczu w diecie, częściej powinny pojawiać się orzechy i nasiona. Użycie różnorodnych regionalnych olejów (np. rzepakowy, słonecznikowy, rydzowy lub olej z pestek dyni) nie tylko przyczynia się do zmniejszenia wycinki lasów tropikalnych, ale również do obniżenia śladu węglowego w transporcie - skomentowała mgr Aleksandra Bykowska-Derda z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 

 

 

 

 

Konferencje otworzył prof. dr hab. Piotr ŁakomyO klimacie mówił prof. dr hab. Bogdan Chojnicki