W Katedrze Chemii odbyły się warsztaty pt.:
- Reakcja zmydlania tłuszczu i badanie właściwości fizyko-chemicznych mydła, skierowane do uczniów szkół średnich. Warsztaty poprowadziły dr Anna Przybylska-Balcerek i prof. dr hab. Kinga Stuper-Szablewska.
- Analiza miareczkowa, które poprowadziły prof. dr hab. Agnieszka Waśkiewicz i dr Kinga Szentner
Uczniowie XIV Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Wielkiego w Poznaniu i LO św. Marii Magdaleny wykonali doświadczenie pozwalające otrzymać mydło, zapoznali się z równaniami reakcji zmydlania tłuszczów oraz przeprowadzili doświadczenia mające na celu oznaczenie właściwości fizyko-chemicznych otrzymanych samodzielnie mydeł.
Dzielnie miareczkowali uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (Samorząd Marcinka) i III Liceum Ogólnokształcące im. św. Jana Kantego. Analiza miareczkowa jest powszechnie wykorzystywaną metodą w analizie ilościowej. Pozwala ona na ilościowe oznaczanie kwasów lub zasad przy wykorzystaniu odpowiednich mianowanych roztworów je zobojętniających. Na podstawie zmiany barwy wskaźnika określa się punkt równoważnikowy odpowiadający równowadze pomiędzy mianowanym roztworem a substancją oznaczaną.
Były to zajęcia w ramach projektu „Popularyzacja nauki poprzez cykl zajęć realizowanych w ramach Uniwersytetu Młodych Przyrodników”. Projekt ten jest dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.